Onderhoud van alu schrijnwerk en glas.

 

 

 

Hoe onderhoud ik mijn aluminium schrijnwerk?

 

Het best reinigt u uw aluminium schrijnwerk in één beurt samen met het glas. Dit gebeurt met water, een spons en een neutrale, niet-krassende zeep (pH 6 a 8).

 

Het is belangrijk om geen solventen (benzine, aceton...), alkalische producten (ammoniak, sodium), zure producten (zwavelzuur, acetisch zuur...) of schurende producten (staalwol, zand- of schuurpapier) te gebruiken. Vestig hier ook de aandacht op als u uw aluminium schrijnwerk laat reinigen door een glazenwasser. Zo blijven uw profielen in topvorm.

 

Verwijder vooraf ophopend vuil in de waterafvoergaten daar zij ervoor zorgen dat water efficiënt naar buiten wordt afgevoerd. Kijk meteen ook eens de binnenkant van de opengaande ramen na op vuil en stof. Dit laat zich gemakkelijk verwijderen met een zachte en nieuwe dikbehaarde verfborstel. Vergeet hierbij zeker de bovenregel van het opengaande deel niet.  

 

Voor het onderhoud van bewegende raamdelen is een aparte fiche verkrijgbaar.

 

 

Hoe dikwijls moet ik mijn aluminium schrijnwerk reinigen?

 

U kunt uw aluminium schrijnwerk gewoon reinigen met water en een pH-neutraal detergent. In een landelijke omgeving volstaat het uw schrijnwerk minimaal 2 maal (beter 3 a 4 maal) per jaar schoon te maken. In een stadsomgeving, nabij een industriegebied, aan de kust, in de buurt van zwembaden..., dient het schrijnwerk minimaal 4 maal per jaar gereinigd te worden. Gedeelten die niet aan de regen zijn blootgesteld, dienen eveneens 4 maal per jaar een gewone reinigingsbeurt te krijgen.

 

De ene coating is de andere niet : hoe glanzender, hoe krasgevoeliger maar ook hoe minder snel deze vuil wordt. Voor structuurlak geldt net het omgekeerde.

 

 

 

1.     

 

2.     

 

3.     

 

Wanneer en hoe?

 

·         Nooit in volle zon : te snel opdrogen zorgt op termijn voor strepen en vlekken. Een regenachtige dag is ideaal

 

·         Nooit als de oppervlaktetemperatuur te hoog is : dit kan tot dezelfde symptonen leiden. Om dezelfde reden gebruik je best lauw water. 

 

·         Spoelen met koud water om los zand, stof, vuil te verwijderen

 

·         Reinigen : grondig inzepen met zuivere spons en even laten inwerken.

 

·         Naspoelen met koud water om te voorkomen dat zeepresten achterblijven.

 

·         Drogen met zeem of niet pluizende doek – vrij van reinigingsmiddel!

 

·         Voor situaties waarin water en een neutraal detergent niet zouden volstaan, heeft Reynaers een aantal veilige produkten laten ontwikkelen: klik <hier>

 

·         Gebruik nooit stoomreinigers of hogedrukreinigers.

 

·         Een a tweemaal per jaar een conserveringsmiddel aanbrengen, te verkrijgen in de vakhandel/je leverancier.

 

·         Opmerking : verwijder cementsluier niet met produkten geschikt voor vloeren. Raadpleeg je leverancier.